El món de la fotografia i del fotoperiodisme es reuneix aquests dies a Barcelona. L’exposició més important a nivell internacional, les fotos més impactants amb les històries més increïbles però reals al darrera, les que més transmeten. El conegut World Press Photo, estarà oberta al públic fins el proper 12 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el conegut CCCB. Els visitants hi podran veure 134 fotografies i 7 treballs multimèdia guanyadors del concurs internacional, on s’han atorgat 45 premis a 41 autors de 17 nacionalitats diferents. És, sens dubte, la selecció del talent més preciat reunit en un dels centres culturals de més prestigi de la Ciutat Comtal.
La fotografia guanyadora del World Press Photo 2015 és una imatge del danès Mads Nissen, que retrata una parella d’homosexuals en un apartament de la ciutat russa de Sant Petersburg. La vida per a lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT) és difícil en aquest país, on les minories sexuals han d’afrontar discriminació legal i social, assetjament i fins i tot atacs violents i crims per part d’alguns grups nacionalistes i religiosos.
Mads Nissen, Dinamarca, Scanpix/Panos Pictures
Tal com ha estat passant en les últimes edicions, fotògrafs nacionals continuen tenint presència a World Press Photo i, enguany, Carlos Spottorno, de l’agència Panos Pictures, ha aconseguit el 3r premi al Curtmetratge en la secció Multimèdia pel seu treball “At the Gates of Europe” . Fa referència als 366 immigrants ofegats que intentaven arribar a l’illa italiana de Lampedusa el passat 3 d’octubre de 2013. Aquest curt documental segueix l’operació de recerca i rescat de prop de 200 migrants, procedents del Pakistan i Síria, que van ser trobats a la deriva al mar entre Lampedusa i Tunísia.
El certamen també ha tingut presència espanyola. El fotògraf d’origen italo-filipí Gianfranco Tripodo, establert a Madrid des del 2005 i representat per l’agència Contrasto, ha estat guardonat en la categoria de ‘Temes d’actualitat’ amb el tercer premi per la imatge d’un emigrant que s’amaga de la Guàrdia Civil a Melilla. L’home que s’amaga sota el vehicle a la imatge va evitar en aquest instant ser capturat. L’any 2014, unes 6.000 persones van passar a Melilla i a Ceuta. Poques d’elles tenen garantit l’asil polític. Algunes són retornades al territori africà, però moltes no poden ser deportades perquè Espanya no té tractats amb els seus països d’origen.
Gianfranco Tripodo, Madrid, Contrasto
En total es van presentar prop de 98.000 fotografies fetes per gairebé 5.700 fotògrafs provinents de 131 països diferents, de les quals se’n van seleccionar 134. Les vols veure? Aquí et deixem l’enllaç.
El World Press Photo de l’edició anterior va aplegar un total de 43.210 visitants durant les 5 setmanes que va durar l’exposició. Si ets de la capital o tens ocasió d’apropar-te a l’espai, et recomanem que hi facis parada.
Foto portada: Ami Vitale, Estados Unidos. 2o premio Fotografías Individuales