FOTOLLUM FOTOS LLEIDA

Objectius de la càmera reflex (I)

Comprar un objectiu per la càmera reflex és l’opció més encertada per començar a despuntar en el món de la fotografia. Vol dir que comences a conèixer o que tens ganes d’aprendre les nomenclatures, aquells números acotats en mil·límetres que classifiquen els objectius de la càmera reflex en normal, teleobjectiu, angular, macro, ull de peix i l’anomenat tot terreny. N’existeixen alguns més però aquests són els més comuns i utilitzats. Avui us parlarem dels tres primers perquè us feu una idea de quines característiques té cadascun.

Abans que tot, cal recordar que no hi ha objectius millors ni pitjors que d’altres, simplement serveixen per a fotografies i escenes diferents. Abans de decidir-vos per un, heu de tenir clar quin resultat i efecte voleu obtenir al disparar la vostra càmera reflex.

  • Normal (35mm-70mm). És el que més s’atansa a la realitat en sí, al que veuria l’ull humà. Quan mirem una fotografia feta amb un objectiu normal ens pot donar la sensació que estem al costat del fotògraf mirant aquella escena. No hi ha distorsió de dimensions, proporcions o distàncies i és l’únic objectiu que ho aconsegueix. El camp de visió és també similar a l’ull humà -sense comptar la visió lateral que tenim-, és a dir, veiem a la fotografia el que veuríem en realitat sense haver de girar el cap.
  • Teleobjectiu (més de 50mm). Són els més voluminosos i n’hi ha de diversos graus, des de 50mm fins a arribar als 500mm. A diferència del normal, el teleobjectiu -o tele nombrat pels que formen part del món de la fotografia- transforma la realitat, és a dir, no és fidel al 100%. Aquí el camp de visió és més reduït i això provoca que ens sentim molt més propers a l’escena del que ho està el fotògraf en persona. La profunditat de camp també disminueix, pel que els fons podrien sortir desenfocats. Un dels trets més característics dels teles és que la distància entre els objectes que hem fotografiat disminueix i és menor del que veiem amb els nostres ulls -al contrari del que passa amb l’angular, com veurem a continuació-. Aquest tipus d’objectiu es recomana per fer retrats, esdeveniments esportius i naturalesa, sobretot per aquells casos on fotografiem un insecte ja que ho podrem fer des de la distància i a la foto semblarà que hi estàvem a pocs mil·límetres.
  •  Angular (menys de 35mm). L’angular vindria a ser un contrari al tele. Un objectiu angular provoca que veiem més del que el nostre ull veuria, és a dir, té un camp de visió més ampli. La profunditat de camp és també més alta però si ens col·loquem massa a prop de l’objecte a fotografiar perdrem aquesta qualitat. Al contrari que els teles, la distància entre els cossos dins la fotografia sembla ser més gran de la real i això fa que sembli que el fotògraf s’hagi allunyat molt de l’escena quan en realitat no és així. Els angulars són idonis per fotografiar paisatge -per l’àmplia visió de camp- i espais reduït -com habitacions-.

No et perdis el proper post al blog on parlarem dels objectius de la càmera reflex macro, ull de peix i els tot terreny: Objectius de la càmera reflex (II).

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra