FOTOLLUM FOTOS LLEIDA

Fotografies en 3D per a invidents

La fotografia és el suport perfecte per recordar moments, per reviure’ls. És com si mirar una fotografia ens donés la capacitat de transportar-nos en l’espai i el temps i tornar a aquell moment quan algú va prémer el botó i va sonar un ‘clic’. Fem àlbums, emmarquem records, pengem moments… Però, com reviuen aquests moments les persones que, pel motiu que sigui, no hi poden veure? Han de recórrer i confiar en la seva pròpia memòria tot i que sense arribar a centrar-se en un únic instant, sinó en una situació. A més, amb el temps aquest record pot perdre intensitat i tornar-se borrós. Ara, gràcies a l’empresa Pirate 3D, poden reviure aquestes igual que ho fan les persones amb capacitat visual. Com? Imprimint les fotografies en 3D.

Les impressores 3D han estat i segueixen sent tot una revolució en tots els camps. Són capaces de realitzar rèpliques de dissenys en 3D creant peces o maquetes volumètriques a partir d’un disseny fet per ordinador. En els seus inicis treballaven sobretot pel disseny i la ciència però l’abaratiment de costos ha fet que el seu ús s’estengui a molts altres camps com la sanitat per fabricar pròtesis o a la mecànica per construir peces. D’aquesta manera, la marca Pirate 3D va idear el projecte “Touchable Memories” (memòries que es poden tocar) a través del qual mostren com és possible crear relleu a les instantànies de persones cegues per tal que així puguin reviure els seus moments més preuats.

Gràcies a aquesta iniciativa no només poden reviure moments del seu passat sinó que a més, poden descobrir-ne de nous. Precisament, en el vídeo del projecte, una de les protagonistes assegura que desconeixia que en la fotografia ella i l’altra persona anaven agafats de la mà. Altres s’han transportat, tal i com comentàvem al començament d’aquest article, al moment i al lloc exacte de la instantània. I és que la senzillesa d’una petita recreació en 3D estimula als invidents a través del tacte igual que els que hi poden veure ho fan a través dels ulls. És, si més no, un exemple meravellós de com la tecnologia actual pot millorar la vida de les persones.

Aquí et deixem l’enllaç per veure l’experiment de fotografies en 3D que Pirate 3D va dur a terme amb el seu “Touchable Memories”. Una producció molt emotiva i plena de sentiment que de ben segur gaudiràs.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra