Perspectiva forçada. Potser no coneixes aquesta modalitat fotogràfica pel seu nom tècnic, però quan en vegis fotografies ja sabràs de què estem parlant. Precisament, ha aparegut un espot publicitari d’una coneguda marca de patates fregides que utilitza aquesta tècnica, simulant que les persones entren i surten de l’envàs. Et resultaran familiars les fotografies clàssiques d’algú aguantant la Torre de Pisa amb una mà o d’algú que té tots els seus amics al palmell de la mà. T’expliquem com aconseguir-ho? És molt fàcil i et permetrà ser creatiu i deixar volar la teva imaginació.
Es tracta de jugar amb la perspectiva i crear il·lusions òptiques que distorsionin les mesures reals dels objectes fotografiats. Així aconseguiràs que objectes petits semblin enormes, que objectes grans semblin petits, i que el que sembli que està just al davant de la càmera està en realitat a molts metres de distància. Per a fer-ho, has de confondre el fons de la fotografia amb el primer pla. En la foto anterior, per exemple, dóna la sensació que el nen està just al costat de la Torre de Pisa, però en realitat està a desenes de metres.
Sens dubte, la clau està en la composició. Si vols fer fotografies utilizant la perspectiva forçada primer has de dedicar-li temps a l’ordre dels objectes. Un cop tinguis clara la idea, col·loca els objectes o persones al lloc adequat. Aquells que vulguis fer més grans del normal els hauràs de posar prop de l’objectiu, mentre que els que vulguis que aparentin ser més petits del que són, posar-los al fons. Ves canviant la posició de la càmera per tal que el resultat encaixi. Per aquesta última raó, t’aconsellem que no facis servir el trípode.
El zoom també et pot ajudar. Treballa amb un zoom alt, que provocarà que l’espectador tingui la sensació que la distància entre els objectes és reduïda.
Els contrapicats et beneficiaran. Un contrapicat no és res més que una fotografia feta des de baix, fent així que l’objecte sigui més gran del què realment és.
Pel que fa a l’obertura de l’objectiu, com que volem que tots els elements estiguin enfocats, utilitzarem un diafragma de mitjana numeració. Un número baix provocaria que els objectes més propers a l’objectiu sortissin enfocats i la resta, desenfocats, i per tant, perdríem l’efecte de la perspectiva forçada.
Segur que alguna vegada has utilitzat la perspectiva forçada sense saber-ho! Envia’ns les teves i les afegirem a la galeria.