Si tens entre 16 i 30 anys el més probable és que contestis Instagram, almenys si seguim les estadístiques. I és que la xarxa social de fotografia per excel·lència ha estat guanyant molts adeptes en els últims mesos, en especial entre un públic juvenil que ja no se sent tan còmode amb Facebook. Val a dir que ambdues marques són propietat de Mark Zuckerberg i a més es poden combinar, és a dir, publicar a les dues plataformes a la vegada.
Per a molts, Instagram ha donat cabuda a tots els fotologers, sí, aquella plataforma on penjaves una foto diària -només una- amb un missatge a sota. Actualment Instagram és utilitzat per més de 500 milions d’usuaris i és una xifra que no para de créixer. Pel que fa a la privacitat, sembla que els nivells d’exigència són molt més baixos que a Facebook: el perfil pot ser totalment públic (també ho permet Facebook) i és una pràctica totalment estesa la d’acceptar usuaris que no coneixem en la vida real i que no sabem què poden fer amb les nostres fotografies.
L’ús dels hashtags hi té un paper important fins a tal punt que es poden trobar actualitzacions que no contenen cap missatge i en canvi només utilitzen hashtags. I el seu missatge és més efímer que a Facebook. Mentre que la xarxa més popular fins ara permet visualitzar més d’una vegada els missatges, ja sigui per popularitat, interacció, o el que sigui, Instagram és més instantani. L’ordre d’aparició és cronològic i un cop vist, no torna a aparèixer de forma aleatòria.
Està clar que l’ús de les xarxes socials i en especial l’aparició de les càmeres integrades als smartphones han tingut molt a veure amb la democratització de la fotografia. Avui dia, davant qualsevol fet podem observar desenes de persones amb el mòbil en posició, a punt per gravar o fotografiar i publicar-ho al moment a Instagram, Twitter, Facebook o Pinterest. Busquem la immediatesa i per això Instagram també ha tingut cabuda entre els joves: estar en una festa d’amics, foto i publicar-la.
Tot i això tot té un risc i ser conscient d’això és important. Els joves poden cometre l’error de mesurar la seva popularitat i acceptació en funció del nombre de Likes de les seves publicacions. Fem Like perquè una foto té qualitat i està ben feta? O pel moment en sí? O per l’usuari? Sigui com sigui, els experts recorden que cal treure importància al nombre de seguidors, Likes o comparticions ja que aquestes xifres també poden venir condicionades per l’hora de la publicació o la qualitat de la fotografia, entre altres factors.
I tu? Ets més d’Instagram o de Facebook? Deixa’ns un comentari i ens ho expliques!
Comunicació Fotollum