FOTOLLUM FOTOS LLEIDA PHOTOSHOP

El fotògraf de la nena afgana utilitza Photoshop

El fotoperiodisme és la disciplina que utilitza la fotografia per explicar històries reals. Com la mateixa paraula indica, està a mig camí entre la fotografia i el periodisme i per tant no es poden modificar les imatges més que retocar petits detalls com serien la lluminositat o el contrast. Steven McCurry, el fotògraf documental mundialment conegut per la seva portada més espectacular al National Geographic on apareixia la figura d’una nena afgana, sembla no tenir tan clara aquesta teoria. Un dels grans mites cau: sí, McCurry també utilitzava Photoshop, i ens alguns casos, massa i tot.

Tot i la desil·lusió que han patit alguns, no ens consta que el retrat de la nena afgana tingui els retocs de Photoshop que el fotògraf americà ha aplicat de manera exagerada a algunes de les seves fotografies. I diem de manera exagerada perquè en alguns casos s’ha deixat una cama a mig esborrar.

Fotos Steve McCurry - nena afgana
Fotos Steve McCurry

 

En altres ocasions, ara que les fotografies originals han sortit a la llum, es pot observar com Steven McCurry havia arribat a esborrar persones senceres dins la imatge, afegir detalls inexistents o eliminar elements que el molestaven, com es pot observar en aquesta ocasió.

 

Fotografia original:

 

Fotos Steve McCurry - nena afgana
Fotos Steve McCurry

 

Fotografia modificada:

 

La nena afgana - Steve McCurry
Fotos Steve McCurry

 

Tot plegat ajudava a que tant la composició com l’expressió dels fotografiats fos perfecta.

Un altre exemple el trobem en aquesta altra fotografia, on el fotògraf va treure un nen sencer i va eliminar un braç que es veia a la part dreta. És clar, sense aquests dos elements, el resultat era perfecte.

 

Fotografia original:

Fotos Steve McCurry
Fotos Steve McCurry

 

Fotografia modificada:

Fotos Steve McCurry
Fotos Steve McCurry

 

Els dubtes es van resoldre després que un periodista del The New York Times sembrés el dubte publicant l’article A Too-Perfect Picture (Una foto demasiado perfecta). Un seguit de circumstàncies va fer que diversos editors revisessin l’arxiu de fotografies originals que McCurry tenia al seu propi blog i… sorpresa! Comparant-les amb les publicades als llibres, les diferències eren massa grans i fins i tot hi ha qui diu que es pot jugar a les 7 diferències. Un cop descobert l’escàndol, McCurry va eliminar totes les fotografies originals de la seva pàgina web que havien estat publicades amb modificacions com aquestes.

Ha estat durament criticat per companys de professió, als qui McCurry ha respòs assegurant que ell no és fotoperiodista, sinó que ell explica històries. En definitiva, una patinada que l’hi ha costat la reputació.

I tu? Utilitzes el Photoshop en les teves fotografies?

 

Comunicació Fotollum.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Cistella de la compra