Fa uns dies, el passat 19 d’agost, es commemorava el Dia Mundial de la Fotografia, i les xarxes socials se’n feien ressò. Val a dir que la majoria ens n’assabentàvem perquè el senyor Facebook ens ho recordava -molts no sabien ni que existia aquest dia- i ens donava l’opció de compartir-ho. Saps per què se celebra concretament aquest dia? Doncs resulta que el 19 d’agost de 1839 el govern francès comprava la patent del daguerreotip a Louis Daguerre, facilitant així l’accés a la fotografia a tota la població.
Coincidint amb aquesta data, volem aprofitar per ensenyar-te algunes de les curiositats més divertides de la fotografia.
- La fotografia més antiga. Tot i que hi ha discrepàncies entre experts per acordar quina és la primera fotografia que es conserva a la història, la majoria coincideix en què és la de Joseph Nicéphore Niépce titulada Punt de vista des de la finestra a Le Gras. Es van necessitar ni més ni menys que 8 hores d’exposició i es calcula que data del 1826. La tècnica utilitzada és la càmera fosca i una placa de peltre recoberta en betum. Es creu que abans d’aquesta fotografia se’n van fer d’altres però que aquestes no han perdurat fins avui dia.
- Primera persona fotografiada. Pertany a l’any 1839 i està feta a París. Cal destacar que les fotografies en aquella època necessitaven llargues estones d’exposició i per aquest motiu era complicat captar a persones a no ser que aquestes posessin per la càmera de forma immòbil. Així doncs, Louis Daguerre i el seu daguerreotip van fer aquesta fotografia que veus aquí sota després de 10 minuts d’exposició. Com que les persones es movien no van quedar plasmades a la fotografia, però casualment hi havia un senyor a qui li netejaven les sabates. Si observes a la part inferior esquerra de la fotografia podràs apreciar la primera persona fotografiada. I si observes més al detall es pot entreveure la cara d’un nen a la finestra de l’edifici blanc.
- Fotografia més popular. Existeixen moltes fotografies que marquen un abans i un després a la història, com és el cas de la feta pel fotògraf Kevin Carter. A la imatge, guardonada amb el Premi Pulitzer de 1994, s’hi veu, suposadament, un voltor esperant la mort d’un nen amb desnutrició. En el seu moment es va criticar molt al fotògraf per haver fet la fotografia abans que socórrer al nen, però la realitat és que el nen estava defecant. Tant és així que aquest menut va sobreviure fins el passat 2008, quan va morir per febre. Kevin Carter, molt criticat per la creença que el nen estava a punt de morir, va suïcidar-se a causa d’una depressió.