En el darrer article del #BlogFotollum, Descobreix la fotografia esportiva amb aquests consells, te’n donàvem alguns exemples, així que avui ja estàs a punt per tirar-te de cap a la piscina: com captar el moviment. Tot depèn, com sempre diem, d’allò que vulguis aconseguir, d’allò que vols transmetre a l’espectador. Existeixen diverses tècniques amb resultats diferents que pots utilitzar per donar aquesta sensació de moviment. Te les expliquem:
1- Estela de moviment. És la tècnica més senzilla per captar el moviment. Consisteix en que a la imatge hi aparegui el motiu a fotografiar en moviment i el fons estàtic.
En aquest cas veiem els espectadors completament nítids, mentre que els cotxes tenen un lleuger moviment. Per aconseguir això, has de baixar la velocitat d’obturació per tal que la càmera no pugui congelar el moviment dels vehicles però sense passar-te, sinó els espectadors també et sortiran moguts.
2- Escombratge (barrido). Amb l’escombratge el que es busca és precisament el contrari. El fons el volem amb moviment i el motiu a fotografiar, estàtic. Per aconseguir-ho, has de seguir a l’objecte en moviment al mateix temps que dispares. Prova diverses velocitats d’obturació fins que trobis l’adequada.
Aquesta tècnica s’utilitza per donar més protagonisme a l’objecte i més sensació de velocitat.
3- Efecte zoom. El mateix nom ho diu, utilitzarem el zoom per crear sensació de moviment. Es tracta de conduir la mirada de l’espectador movent el zoom en una direcció, la que triïs, al mateix temps que dispares. En aquest cas també has de provar la velocitat d’obturació més adequada: baixa per tal que la càmera tingui temps de captar el zoom però no massa perquè sinó sortirà tot mogut.
Et recomanem que deixis punts sense moviment.
4- Exposició prolongada. Per captar el moviment amb aquesta tècnica seria recomanable utilitzar trípode. Si no en tens, mira de col·locar la càmera en un lloc on no hi hagi moviment i on el teu dit al disparar no faci moure l’aparell -existeixen disparadors a distància-. Baixa la velocitat i adequa el diafragma. Es tracta de captar el moviment durant segons mentre el fons està totalment estàtic -per això el trípode-. S’utilitza aquesta modalitat per focs artificials, cels estrellats, el trànsit…
Les llums vermelles que veus són les llums del darrera dels cotxes, i les blanques les del davant. És bonica la fotografia, oi?
5- Fotoseqüències. És una tècnica més basada en la composició i que requereix edició posterior al moment de la fotografia amb un software. Es tracta de no moure la càmera i disparar l’objecte mentre es mou. Un cop tens totes les fotografies, amb un programa d’edició les poses juntes i obtens aquest resultat.
T’animes a provar aquestes tècniques per captar el moviment? Deixa’ns un comentari i ens expliques com t’ha anat.