Quin és el teu filtre preferit de la xarxa social Instagram? Utilitzes sempre els mateixos o vas canviant depenent de la fotografia? L’edites abans de publicar-la? La resposta a totes aquestes preguntes podria fer-te encaixar en un estat d’ànim concret o fins i tot ajudar als professionals a definir si pateixes una patologia mental com la depressió. Què et sembla? I això no ho diem nosaltres, ho diu un estudi fet per les universitats de Harvard i Vermont, el qual assegura que hi ha filtres que indiquen un estat anímic depressiu, mentre d’altres mostren alegria. A partir d’ara potser t’ho pensaràs dues vegades abans d’utilitzar un filtre enlloc d’un altre, no?
Els autors d’aquest estudi són Andrew Reede, de Harvard; i Chris Danforh, de Vermont. Per a dur a terme l’experiment, van comptar amb la participació de 170 voluntaris d’una empresa de paqueteria, els quals van respondre a una sèrie de preguntes per determinar el seu estat emocional. Després de verificar que el 70% patia depressió, van analitzar els seus perfils a Instagram, des dels filtres que utilitzaven, els motius, la freqüència i la interacció, fins a tots els paràmetres d’edició com la tonalitat, la saturació, el contrast o el número de persones que apareixen a la fotografia.
Segons aquest estudi, les persones que presenten símptomes depressius acostumen a publicar fotografies en aquesta xarxa social utilitzant tonalitats més fosques, com els blaus i grisos foscos. També van observar que tendeixen a tenir pocs LIKES i que el filtre que acaba de confirmar aquest estat anímic és el Inkwell, aquell que transforma en blanc i negre les imatges. També són usuaris que acostumen a interaccionar amb un cercle reduït d’usuaris i a les seves publicacions no hi apareix gaire gent. Per contra, el filtre de l’alegria per excel·lència és el Valencia, que aclareix els tons i els fa més suaus i agradables a la vista. En aquest sentit, cal nombrar la teoria psicològica que afirma que els autoretrats -o selfies- poden ser la resposta a un estat d’ànim de baixa autoestima.
Gràcies a aquest estudi, els experts han pogut elaborar un algoritme que sembla ser bastant efectiu i seria molt útil a l’hora de fer una detecció precoç d’una patologia mental, especialment entre els més joves.
Què en penses tu de tot això? Creus que les publicacions a Instagram poden mostrar el teu estat d’ànim? O és tan sols casualitat? Explica’ns la teva opinió amb un comentari aquí al blog o a les xarxes socials.
Comunicació Fotollum